Een arbeidsovereenkomst met meerdere arbeidsomvangen wordt niet langer als oproepcontract gezien. Hierdoor kunt u mogelijk AWf-premie terugvragen over 2020 en 2021. Dat kan als u door toepassing van het oude standpunt te veel premie betaalde.

Gewijzigd standpunt

Rekenmachine

Door een gewijzigd standpunt van de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wordt een arbeidsovereenkomst waarin u met uw werknemer meerdere arbeidsomvangen met een aantal uren per dag, week of maand heeft afgesproken, niet langer als een oproepcontract gezien. Dit heeft tot gevolg dat voor deze arbeidsovereenkomst de lage premie AWf kan gelden.

Teruggaaf AWf-premie

Het gewijzigde standpunt gaat in met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2020. Dat betekent dat u in 2020 of 2021 mogelijk te veel premie betaalde. U kunt deze premie terugkrijgen.

Let op! De lage premie AWf geldt alleen als u ook aan de overige voorwaarden hiervoor voldoet. Dit betekent dat de arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd moet zijn afgesloten en schriftelijk moet zijn vastgelegd.

Stappenplan

De te veel betaalde premie AWf kan worden teruggevraagd door een correctie van de aangiften loonheffingen. Op de website van de Belastingdienst is hiervoor een stappenplan gepubliceerd. De correctie moet per aangiftetijdvak gebeuren.

Uitbetaling of verrekening

De Belastingdienst betaalt de te veel betaalde premie aan u terug of verrekent dit met openstaande belastingschulden. Verrekening met een openstaande belastingschuld waarvoor u bijzonder uitstel van betaling vanwege de coronacrisis kreeg, vindt echter niet plaats. Heeft u zulke schulden, dan betaalt de Belastingdienst de teruggaaf premie dus aan u uit.

Let op! Het gewijzigde standpunt geldt voor 2020, 2021 en 2022. De Belastingdienst komt later met informatie over hoe u met deze arbeidsovereenkomsten vanaf 2023 moet omgaan en wat voor invloed dat heeft op de AWf-premie.

Geef een reactie