Handelarenkenteken
Gebruik van een handelarenkenteken is aan een aantal voorwaarden verbonden. Zo mag het alleen worden gebruikt voor voertuigen die behoren tot de bedrijfsvoorraad van de betreffende ondernemer.
Proefrit
Onlangs bracht een autohandelaar zijn zaak voor de rechter omdat aan hem een naheffing MRB was opgelegd. De naheffing had betrekking op een auto uit zijn handelsvoorraad waarmee een langdurige proefrit was gemaakt waarbij gebruik was gemaakt van een handelarenkenteken. Dit, omdat tijdens een eerdere proefrit van de klant deze met pech langs de weg was komen te staan.
Vervoer spiegel
Tijdens de proefrit had de klant een spiegel vervoerd, die hij eerder die dag cadeau had gekregen. Dit ondanks de waarschuwing van de autohandelaar om met de auto geen boodschappen te gaan doen.
Let op! Een handelarenkenteken mag alleen worden gebruikt in het kader van de bedrijfsactiviteiten van de handelaar.
Voor de rechter stond ter discussie of het vervoer van de spiegel hiertoe nog behoort. De rechter vond dat de wet strikt moet worden uitgelegd, omdat het handelarenkenteken in feite een vrijstelling van MRB betekent. Het vervoer van de goederen was daarom in strijd met de voorschriften, zodat de naheffing MRB in stand bleef.
Boete voor handelaar
De boete komt in een dergelijk geval voor rekening van u als verkoper en niet voor rekening van de klant.
Tip: Het is van belang dat u een dergelijke boete kunt verhalen op uw klant. Laat hem daarom vooraf een verklaring ondertekenen dat de auto uitsluitend wordt gebruikt voor een proefrit en bijvoorbeeld niet om goederen of personen te vervoeren. Iets dergelijks wordt ook vaak al toegepast op bekeuringen die op kenteken zijn uitgeschreven tijdens een proefrit.
Deel dit bericht: